Hoe word ik een effectieve coach?

juli 13, 2021 Uit Door Jeff Bryant

Coaching leerkrachten

Wat is een goede coach? Een goede coach is in staat om mensen die een uitdaging ervaren te faciliteren en te motiveren op een manier die hen gefocust en gemotiveerd houdt om actie te ondernemen om hun gewenste doelen te bereiken. Een coach die in staat is dit te faciliteren wordt een coach genoemd. De coach heeft geen supervisor nodig om over zijn/haar spelers te waken. De coach heeft niet de leiding over elke speler, maar hij/zij heeft als coach het vermogen om hun inspanningen te sturen en te organiseren.

De coach kan ook een leraar in teamsporten en een leraar in coaching principes worden genoemd. De speler en het team als geheel kunnen coaching krijgen van de coach om hen te helpen bij het leren en coachen van andere teamleden of om effectieve technieken te ontwikkelen in welke sport of welk spel zij ook spelen.

Als je aan teamsport doet of aan sport doet waarvoor je een coach nodig hebt, wil ik graag een paar opmerkingen maken over coaching:

Hier zijn vier belangrijke ideeën over hoe je een effectieve coach wordt:

1. Wees een goede luisteraar.

2. Stel veel vragen.

3. Geef positieve feedback.

4. Zorg voor een oefenplaats.

Een paar weken geleden werd ik benaderd door een interessant soort coach, die, in zijn woorden, “meteen wilde coachen”. Ik bood hem mijn diensten aan tegen betaling. Hij legde uit dat hij niet wilde laten merken dat hij nog niet helemaal klaar was om coach te worden. Het tweetal kwam voor een gesprek, de coach zei dat hij een privé-oefenruimte kon bieden aan de coach die veel vragen stelde, om feedback vroeg en zeer positief was.

De coach wilde zelf met de coach praten, zodat hij vragen kon stellen en van achter uit de zaal input kon krijgen (omdat het meestal een coach met een achterbank kost om in het “vak” te komen en zijn vragen beantwoord te krijgen).

De coach praatte en praatte en praatte en het gesprek was zeer intens. Het zou gemakkelijk zijn om te zeggen dat de coachingsessie zeer beledigend was, want deze coach liet werkelijk alles gaan wat hij zijn coach vertelde. Ik herinner me dat ik mijn hoofdcoach vroeg of hij hetzelfde zou willen doen en de reactie namens de coach was zeer enthousiast en positief.

We begonnen onze coaching sessie en mijn coach begon zoals iedereen te zeggen: “Ik vind je aardig, en zoals ik je werk zie en je passie voor wat je doet, heb ik geloof en vertrouwen in je, en ik ben er niet zeker van dat ik je kan helpen”.

De coach bood, zoals altijd, zijn of haar top vier antwoorden op de vraag wat coaching is en het “type coach” dat ik was en natuurlijk de antwoorden op de rest van de vragen. Het antwoord van de coach had twee totaal verschillende verschijningsvormen, maar ze waren allebei uiterst nuttig.

Wat was het antwoord van mijn coach?

1. De “Ik heb feedback nodig”-coachingaanpak. (een van de eigenschappen van effectieve coaches)

2. De “het is niet mijn probleem” aanpak. (een van de eigenschappen van effectieve coaches).

Zijn antwoord paste bij de stijl van de uitdagingen waarvoor hij stond en hij was eerlijk en direct. Het antwoord van de coach hielp hem echt, en het was echt alles wat hij nodig had.

Hopelijk krijg je de kans om zelf coaching te ontvangen en als coach grote waarde te geven. Goede coaching gaat niet over jou (hoewel iedereen misschien anders beweert). Goede coaching gaat over het helpen van anderen en over hen vooruit helpen in zijn of haar leven voor een veel gelukkiger en gezondere toekomst.

 

Lees meer

Klassenmanagement

Studiecoach